Treceți la conținutul principal

Accident la Gara de Nord


Stătea în picioare îmbrăcat cu nişte pijamale improvizate dintr-o bluză flauşată şi o pereche de pantaloni largi de bumbac. Stătea în picioare cu pistolul în mână – o imagine aproape comică, parcă ruptă din filmele lui Guy Ritchie. Şi-a apropiat ţeava de buze şi a apăsat pe trăgaci. În vârful ţevii s-a aprins o flacără gălbui-verzuie. Şi-a aprins ţigara, apoi a dat foc la vărful unui beţişor parfumat. (Se gândea că e prea frig afară ca să mai deschidă geamul iar un beţişor putea rezolva treaba la fel de bine.) A lăsat printre cărţi imensa brichetă în formă de revolver de 9mm.
- Hâmpppfffff! Duş! Pa-ra-ra-ram... pam-pam! Îîîîîiiii...
Azi, Paţaikin nu avea chef...

43 de minute mai târziu încuia uşa de la intrare. Lucrul ăsta îi lua mult timp. Inspecta scara blocului nemișcat – ca o pisică la pândă – înainte de a scoate cheia din yală. Lui Nikolai Paţaikin îi era frică să nu care cumva să vină Totolina pe acolo şi el să nu fie acasă. Dar Totolina nu venea niciodată.

Azi se împlineau fix cinci zile petrecute fără Totolina. Era o sâmbătă în care Nikolai nu trebuia să mai ajungă la repetiţii. (stagiunea se închidea oficial de luni dar repetiţii sau spectacole nu mai erau decât abia după sărbători, în ianuarie.) O zi pe care Paţaikin nu avea cu cine să o petreacă. În urmă cu o săptămână Totolina şi Hipopotamul ei portocaliu au sărbătorit cei 32 de ani pe care i-a împlinit Nikolai pe 9 decembrie. Acum, Paţaikin mergea singur, să developeze fotografiile. E drept că în casă exista şi un aparat foto digital, dar ei doi au preferat mereu varianta clasică de a imortaliza momentele de acest fel. Până azi nu a avut timp. Până azi nu şi-a amintit că în aparatul negru Nikon aşteptau 24 de poziţii să fie descoperite.

***

Era un ritual. La fiecare aniversare, Nikolai şi Totolina consumau o rolă. Nu era de fapt nimic planificat. Pur şi simplu îşi fotografiau zilele importante. Anul ăsta nu au mai plecat din oraş. Toată ziua au stat la gară și s-au plimbat pe peroane. (Acolo unde s-au cunoscut ei doi: în mijlocul Gării de Nord. Sau mai bine spus acolo unde - accidental - s-au cunoscut.)

Era o zi mizerabilă. Ploua cu găleata şi toate cafenelele din gară erau pline ochi. Singura soluţie era să aştepţi afară sau undeva pe peron.
(Şi să fim serioşi – o sală de aşteptare e urâtă oriunde în lumea asta, prin simplul fapt că întregul concept e să ai un loc în care să stai de pomană.)

În acea zi Paţaikin era încălţat cu o pereche de pantofi stil gheată (despre care atunci aflase că sunt sparţi în talpă), avea o pereche de pantaloni uzaţi (că aşa se purta), un pulover cu guler înalt şi o jachetă mult prea subţire.Totolina era toată îmbrăcată în negru. Săreau în ochi mănuşile cu degete tăiate şi hainele – inegal aşezate una peste alta – care o făceau suplă şi sexy (deşi Paţaikin nu a observat-o decât mult mai târziu).
Amândoi aşteptau în gară. Ploaia se tot tăvălea pe asfalt, pe şină şi prin părul oamenilor fără umbrelă.
Accidental, au trecut unul pe lângă altul când şi-au luat bilet și tot accidental aproape s-au ciocnit când el îşi cumpăra apă plată şi ea covrigei vanilaţi. Dar ca prin întâmplare ea l-a măsurat din priviri exact în momentul în care se anunţa că trenul (care nici nu fusese garat) urma să aibă o întârziere de 20 de minute.
Mai târziu, au ajuns în acelaşi compartiment de tren, unde s-au privit mult până să scoată o vorbă. Toate cuvintele stăteau înfipte în cerul gurii, atât de timide şi atât de firave.
Totolina motiva liniştea mâncând covrigei. Paţaikin nu îşi găsea locul.

Au mers aşa o bucată de drum, încremeniţi. Dacă stăteai în acelaşi compartiment cu ei simțeai că ţi se face ruşine; tu erai cel care îţi doreai să pleci, să iei o gură de aer... Pentru că Totolina şi Nikolai, fără să spună nimic şi fără să vadă ce e în jurul lor, fără să se cunoască şi fără să ştie cum îi chemă, se îndrăgosteau. Cu ochi mari şi buze lacome. (Cu sentimentul de „vreau să mă nasc lângă tine” sau „fă-mi copii”.)

Au mers cinci ore împreună, timp în care au consumat o rolă cu 24 de poziţii.

Comentarii

  1. O poveste extrem de emotionanta. Ma face sa-mi doresc sa traiesc si eu o poveste ca asta. Multumim! Felicitaaaari!! Felicitari! Sigur o sa mai citesc. Deocamdata am ajuns la capitolul doi si imi rezerv o povestire pe zi cu o cana de ceai.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci mult! M-au bucurat foarte tare cuvintele tale. Pentru mine înseamnă o confirmare importantă. Sper să îți placă întreaga poveste. În scurt timp vor fi publicate noi fragmente. Spor la ceai și lectură!:)

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

CELE MAI CITITE FRAGMENTE

Ultima zi din viața lui Nikolai Alexeevik Pațaikin

Ce faci când eşti sec, atunci când eşti doar un perete de care nu se poate agăţa nimic şi sufletul oricât de mult l-ai strivi, nu se lipeşte... (?)  când nu ajută nimic; când simţi cum ţi se prelinge toată carnea sufletului pe podea.. Impasibil. Indiferent dacă cei care îşi fac drum pe acolo te calcă sau te ocolesc.. Eşti instabil emoţional şi aproape că explodezi, dar nu ai peste cine să te reverşi. Râzi isteric la o glumiţă care pe toţi ceilalţi îi amuză (în cel mai bun caz). Caşti gura cât poţi de mult şi te chinui – la fel de isteric – să fii spiritual. Esti singur. Îţi este frică să priveşti în urmă. Acolo, după umăr sunt numai decese. Iubiri moarte, cu ochi migdalaţi, cu mărimi diferite de coapse şi clavicule care au fiecare gustul lor special, inconfundabil. Tot soiul de amintiri care te răvăşesc până la absurditate. Atât de multe mirosuri şi infinit mai multe senzaţii din locurile unde eraţi convinşi că numai voi aţi făcut dragoste. Tot în spatele umărului,

Totolina și Hipopotamul portocaliu

După o vreme începi să te obişnuieşti cu tine, și parcă nu te mai doare la fel de mult. Spectacolul s-a terminat. Felinarele sunt atârnate acum peste reclame, peste stâlpi din beton şi peste tine. Pentru prima oară, în jurul lor nu mai sunt globuri de musculiţe care să îţi amestece privirea şi nu mai sunt nici fluturi de noapte care să danseze tribal. Lumină albicioasă; atât de apatică încât transformă strada într-un culoar de spital. O maşină scârţâie pe zăpadă şi din depărtare pare a fi un scaun cu rotile. Paţaikin păşeşte uşor pe bordura trotuarului şi deşi înfrigurat teribil nu vrea să ajungă acasă. Îl deprimă. Pereţii lui sunt plini de găuri de la şuruburile care înainte susţineau rafturi. Pereţii lui sunt palizi. (Rafturile au fost cumpărate împreună dar când ea a plecat, au rămas doar urmele. Galbenul şters a fost tot ideea ei; spunea că “oferă spaţiu şi nu e nici alb ca la toată lumea”!). În casă mai e un calorifer care nu dă căldură, dar pe care stau mereu t

Iubire duminică dimineața

octombrie-noiembrie Noaptea a trecut în viteză. Mici pete de lumină se jucau acum pe podea. Afară, copacii își unduiau ușor crengile dezbrăcate de păsări și se aplecau încet spre pământ. O toamnă arămie invadase orașul. Covoare de frunze roșii împachetau străzile și vântul se ascundea la fiecare colț de clădire. În casă pătrundeau firicele anemice de aer rece pe la geamul uitat întredeschis de aseară. Pe birou - aproape imperceptibil - se auzea ticăitul unui ceas deșteptător care indica ora 10. Paţaikin s-a gândit că ar fi mai bine să nu o trezească imediat pe Totolina care dormea fără zgomot. În bucătărie era rece. Nikolai a pregătit un ceai cu bucăţi de măr copt şi scorţişoară, peste care a turnat o picătură de whiskey şi două cubuleţe de zahăr brun. S-a întors repede în cameră; Totolina se dezvelise în somn şi acum dormea ghemuită într-un colț al patului. I-a aşezat pilota uşor până peste piept şi atunci (ca la un semnal) picioarele ei s-au întins spre capătul patului fă