Treceți la conținutul principal

Rochița de noapte


octombrie-noiembrie

Câteva zile mai târziu, doamna T se simţea mai bine. Când Paţaikin a trebuit să urce iar pe scenă, Totolina i-a zâmbit cuminte din foaier.

După ce aplauzele s-au cuminţit, amândoi au traversat oraşul lipiţi ca o păstaie. Paţaikin fuma încet, iar Totolina era îngropată în haina lui de toamnă.
- Îmi îngheţă creierul!
Nikolai a început să râdă.
- Îţi este aşa frig?
Cel mai alintat copil al universului :
- Da…
Iar Paţaikin a început din nou să râdă.
- Căpcăunule, nu mai râde!
- Păi cum să spui că-ţi îngheaţă creierul?
- Dacă aşa simt!?
- Lasă că te încălzim acasă. (Şi-a strâns-o şi mai tare în braţe.)
S-au grăbit să urce într-un taxi. Pentru prima oară Totolina avea să înnopteze acasă la Nikolai.

(...)
Paţaikin stătea acum ghemuit în cadă; agita duşul în stânga şi-n dreapta. Totolina, învăluită în ceaţa densă formată din tot aburul evadat din apa fierbinte în care se bălăcea Nikolai, se privea în oglindă.
- Mă speli pe spate?
- Meriţi?
- Păi nu merit?
- Nu! Uite, iar s-a aburit oglinda... E numai vina ta!...

Totolina avea o foarte subţire rochiţă de noapte aruncată peste umeri şi părul prins la spate într-o clamă. Paţaikin era îmbrăcat în mult clăbuc şi spumă. Pentru un timp s-au privit foarte moale. Au stat aşa, parcă în aşteptarea unui anumit moment, anume pregătit pentru ei. În baie acum era linişte şi se putea distinge clar ecoul. Tot ce se mai auzea (dar foarte încet) era jetul de apă care bolborosea sub clăbuc în cadă.
- Pot să vin şi eu la tine?...
Paţaikin a lovit uşor spuma de la suprafaţa căzii :
- Hai! Îţi fac loc.

Totolina s-a apropiat încet, până când şi-a lipit genunchii de marginea căzii. A simţit cum stropii de apă îi pătrund rapid rochiţa de noapte.
- Uite ce-am păţit acum din cauza ta!... M-am pătat!
Şi-i arătă lui Paţaikin mica pată de apă situată – discret – deasupra genunchiului stâng.
- Dă-mi voie să văd. Poate iese dacă se spală imediat...

Paţaikin îşi lipi mâinile ude, pline de clăbuc de picioarele Totolinei pe care le trase spre el; apoi începu să spele cu apă, apa infiltrată în rochiţă. Totolina încerca să facă abstracţie de palmele care acum se plimbau foarte încet, precum un alpinist, spre solduri şi parcă spre între coapse.
- Iese?
- Greu de spus... Nu... mai bine o dai jos şi o pun la maşină...
- Crezi?

Paţaikin plasează un sărut pe abdomen, iar Totolina păşeşte în cadă şi se dezveleşte de mica şi uda rochiţă de noapte, mult prea subţire. Într-o goliciune absolută se lipesc amândoi de peretele transpirat al băii, înainte de a se scufunda în spuma albă, precum laptele.

Comentarii

CELE MAI CITITE FRAGMENTE

Ultima zi din viața lui Nikolai Alexeevik Pațaikin

Ce faci când eşti sec, atunci când eşti doar un perete de care nu se poate agăţa nimic şi sufletul oricât de mult l-ai strivi, nu se lipeşte... (?)  când nu ajută nimic; când simţi cum ţi se prelinge toată carnea sufletului pe podea.. Impasibil. Indiferent dacă cei care îşi fac drum pe acolo te calcă sau te ocolesc.. Eşti instabil emoţional şi aproape că explodezi, dar nu ai peste cine să te reverşi. Râzi isteric la o glumiţă care pe toţi ceilalţi îi amuză (în cel mai bun caz). Caşti gura cât poţi de mult şi te chinui – la fel de isteric – să fii spiritual. Esti singur. Îţi este frică să priveşti în urmă. Acolo, după umăr sunt numai decese. Iubiri moarte, cu ochi migdalaţi, cu mărimi diferite de coapse şi clavicule care au fiecare gustul lor special, inconfundabil. Tot soiul de amintiri care te răvăşesc până la absurditate. Atât de multe mirosuri şi infinit mai multe senzaţii din locurile unde eraţi convinşi că numai voi aţi făcut dragoste. Tot în spatele umărului,

Totolina și Hipopotamul portocaliu

După o vreme începi să te obişnuieşti cu tine, și parcă nu te mai doare la fel de mult. Spectacolul s-a terminat. Felinarele sunt atârnate acum peste reclame, peste stâlpi din beton şi peste tine. Pentru prima oară, în jurul lor nu mai sunt globuri de musculiţe care să îţi amestece privirea şi nu mai sunt nici fluturi de noapte care să danseze tribal. Lumină albicioasă; atât de apatică încât transformă strada într-un culoar de spital. O maşină scârţâie pe zăpadă şi din depărtare pare a fi un scaun cu rotile. Paţaikin păşeşte uşor pe bordura trotuarului şi deşi înfrigurat teribil nu vrea să ajungă acasă. Îl deprimă. Pereţii lui sunt plini de găuri de la şuruburile care înainte susţineau rafturi. Pereţii lui sunt palizi. (Rafturile au fost cumpărate împreună dar când ea a plecat, au rămas doar urmele. Galbenul şters a fost tot ideea ei; spunea că “oferă spaţiu şi nu e nici alb ca la toată lumea”!). În casă mai e un calorifer care nu dă căldură, dar pe care stau mereu t

Iubire duminică dimineața

octombrie-noiembrie Noaptea a trecut în viteză. Mici pete de lumină se jucau acum pe podea. Afară, copacii își unduiau ușor crengile dezbrăcate de păsări și se aplecau încet spre pământ. O toamnă arămie invadase orașul. Covoare de frunze roșii împachetau străzile și vântul se ascundea la fiecare colț de clădire. În casă pătrundeau firicele anemice de aer rece pe la geamul uitat întredeschis de aseară. Pe birou - aproape imperceptibil - se auzea ticăitul unui ceas deșteptător care indica ora 10. Paţaikin s-a gândit că ar fi mai bine să nu o trezească imediat pe Totolina care dormea fără zgomot. În bucătărie era rece. Nikolai a pregătit un ceai cu bucăţi de măr copt şi scorţişoară, peste care a turnat o picătură de whiskey şi două cubuleţe de zahăr brun. S-a întors repede în cameră; Totolina se dezvelise în somn şi acum dormea ghemuită într-un colț al patului. I-a aşezat pilota uşor până peste piept şi atunci (ca la un semnal) picioarele ei s-au întins spre capătul patului fă