Treceți la conținutul principal

repeDe! rePeDE! rEPEDE!


A fost mai greu la coborâre. Adică stai cu un om în acelaşi spaţiu de doi metri pătrați, te îndrăgosteşti de el, îi înghiţi aerul apăsat, îi faci fotografii pe peronu’ ăla mizerabil – dar care ţie ţi se părea poetic – din nu mai ştiu ce haltă, şi omul ăsta, coboară înainte de vreme! Ceva era fundamental greşit. Acest om coboară din tren în alt oraş iar tu rămâi singur pentru următoarea oră. Foarte greşit! Înainte de ultimul fluier, Totolina ţipa pe peron :
- Da, 556. La sfârşit. 488.556!
Pentru că a fost greu la coborâre.

***

Paţaikin ajuns în faţa centrului de developat fotografii; îşi scoate mănuşile şi se scutură de zăpadă înainte de a intra. La ghişeu – o doamnă plinuţă cu părul făcut coc:
- Da, se plăteşte în avans. Aşa... şi veniţi într-o oră sau mâine pentru poze. Să aveţi bonul!

Din nou afară.
- O oră...
Paţaikin îşi şterge ecranul telefonului mobil şi îl bagă în buzunar. După un timp îl scoate iar.
- Nu sun pe nimeni!
O doamnă care se pregătea să traverseze şi-a ratat startul numai pentru că Nikolai a gândit cu voce.
Pe străzi oamenii înjurau despre viaţă şi despre alţi oameni. Traversau trotuarele cu sacoşe grele. Unii aveau şi cocoaşă. Paţaikin a numărat trei pe omoplatul stâng şi nouă pe omoplatul drept.
Maşinile se mişcau parcă în ralanti.
„Câţi copaci goi” a gândit Nikolai.
Doi copii foarte roşii în obraji făceau un om de zăpadă. Bulgărele imens – precum o bezea – nu se mai lăsa împins.
- Silvian, să iei şi pietricele să faci nasturi, mamă.
- Lasă-mă acum! Nu vezi!?
- Sorine, să iei tu...
Copilul era foarte nervos. Toţi muşchii lui de Silvian se flexau în halca de apă îngheţată făcută cocoloş. Lângă el, o mamă absentă care îi vorbea parcă din amintiri. Iar Sorin nu știu cine era. Probabil un vecin...
Paţaikin a trecut mai departe. Azi, oraşul îi părea străin.

- „....lângă Palatul Copiilor! Spectacolele vor avea loc azi şi mâine la orele 17:00 şi 19:30. Şi nu uitaţi, la Circul Rudolf doi copii intră cu acelaşi bilet! Numai azi şi mâin....”
„Mă-ta” a gândit Nikolai.
- Ia uite şi la ăştia ce zbiară! Nu au putut să pună un afiş!? A apostrofat un domn bine care aştepta în staţie un autobus întârziat.
Reclama audio se auzea de la un gramofon agăţat de capota unei mașini albe care patina încet pe carosabil şi parcă invoca o avalanşă. Paţaikin a râs. (Asta pentru că şoferul avea ochi mari şi părea scăpat de la nebuni.)
În faţa unei băncute îngropate în zăpadă, un nene cu păr negru sărea ușor de pe un picior pe altul cu doi brazi mici în mână:
- Patru sute, prietene. Afacere! Vrei?
Nikolai a făcut semn că nu şi a continuat să meargă printre oameni şi claxoane...

(...)
Trotuarul este plin de zăpadă.
„Hai să mergem pe stradă să ne calce tiru’!” a gândit Nikolai.
Pe stradă, în faţa lui mai era o persoană. Păşea încet, gata-gata să alunece. O căciuliță neagră îi acoperea ceafa în totalitate. La un moment dat Pațaikin a observat că avea mănuşi cu degetele tăiate și a tresărit.
S-a schimbat culoarea la semafor. Maşinile vin acum claxonând strident din spate.
Paţaikin grăbeşte ritmul. Simte cum tensiunea îi creşte şi cum tălpile (mai ales cea stângă) îi alunecă spre carosabil atunci când se încumetă la paşi prea mari. Un dobitoc cu mașină de teren trece în viteză și-l stropește de sus și până jos cu zăpadă topită. Se abţine să nu înjure.
Paţaikin e desfigurat. Îşi trage după el răsuflarea şi haina care acum i se părea prea grea şi prea inutilă.
„Totolina!...” a gândit Nikolai și aproape că a vorbit.
Deşi merge tot mai repede, parcă nu o mai ajunge din urmă. Alunecă. Se ţine de un stâlp. În fața lui se arată o fâșie de trotuar curățată de zăpadă. Acum poate călca mai sigur.
Vrea să ţipe dar ceva nu îl lasă.
"Adică de ce să ţip?" a gândit.
În faţa lui, în cizme de piele întoarsă şi palton negru e Totolina!
"Dar unde se duce ea la ora asta? Poate că nu e ea... Ei, cum? Ea e! Sau... Ăă?”

Trotuarul s-a lăţit!
Paţaikin câştigă acum teren. Nu mai are foarte mult. Deja planul i se leagă în minte. O să ajungă în spatele ei şi o să îi pună mâna la ochi.
- Nu! Prost! Şi dacă nu e ea?
Femeia care pare a fi Totolina s-a oprit și  îşi caută ceva în geantă.
"Perfect! De obicei asta durează o veşnicie şi un pic la ea."
Paţaikin intră în depăşirea unei mame (cu fetiţă în cărucior).
Un domn bizar aproape că îi taie calea. Câinele domnului bizar trage de lesă curios.
Paţaikin speculează că mai are 60 de metri până la ea.
Femeia care pare a fi Totolina îşi aşează iar geanta pe umăr.
În faţă, semaforul pietonal indică verde. Paţaikin mai are 20 de metri.
Acum planul i se conturează altfel în minte: o să fie calm şi îi va spune simplu „bună”.
- Nu! Prost! Da’ ce, suntem străini?
Fuge uşor şi alunecă:
- (/%#”*$%#@)!!!!

În dreapta lui o fetiţă (probabil de 5 anişori) râde cristalin apropiindu-se în viteză:
- Pârtieeee!
Paţaikin se ridică repede.
10 metri, 7 metri, 5 metri..
repeDe, erPeDE, rEPEDE!
Încă 2 paşi! I s-a uscat gura.
„Totolina!”

Comentarii

CELE MAI CITITE FRAGMENTE

Ultima zi din viața lui Nikolai Alexeevik Pațaikin

Ce faci când eşti sec, atunci când eşti doar un perete de care nu se poate agăţa nimic şi sufletul oricât de mult l-ai strivi, nu se lipeşte... (?)  când nu ajută nimic; când simţi cum ţi se prelinge toată carnea sufletului pe podea.. Impasibil. Indiferent dacă cei care îşi fac drum pe acolo te calcă sau te ocolesc.. Eşti instabil emoţional şi aproape că explodezi, dar nu ai peste cine să te reverşi. Râzi isteric la o glumiţă care pe toţi ceilalţi îi amuză (în cel mai bun caz). Caşti gura cât poţi de mult şi te chinui – la fel de isteric – să fii spiritual. Esti singur. Îţi este frică să priveşti în urmă. Acolo, după umăr sunt numai decese. Iubiri moarte, cu ochi migdalaţi, cu mărimi diferite de coapse şi clavicule care au fiecare gustul lor special, inconfundabil. Tot soiul de amintiri care te răvăşesc până la absurditate. Atât de multe mirosuri şi infinit mai multe senzaţii din locurile unde eraţi convinşi că numai voi aţi făcut dragoste. Tot în spatele umărului,

Totolina și Hipopotamul portocaliu

După o vreme începi să te obişnuieşti cu tine, și parcă nu te mai doare la fel de mult. Spectacolul s-a terminat. Felinarele sunt atârnate acum peste reclame, peste stâlpi din beton şi peste tine. Pentru prima oară, în jurul lor nu mai sunt globuri de musculiţe care să îţi amestece privirea şi nu mai sunt nici fluturi de noapte care să danseze tribal. Lumină albicioasă; atât de apatică încât transformă strada într-un culoar de spital. O maşină scârţâie pe zăpadă şi din depărtare pare a fi un scaun cu rotile. Paţaikin păşeşte uşor pe bordura trotuarului şi deşi înfrigurat teribil nu vrea să ajungă acasă. Îl deprimă. Pereţii lui sunt plini de găuri de la şuruburile care înainte susţineau rafturi. Pereţii lui sunt palizi. (Rafturile au fost cumpărate împreună dar când ea a plecat, au rămas doar urmele. Galbenul şters a fost tot ideea ei; spunea că “oferă spaţiu şi nu e nici alb ca la toată lumea”!). În casă mai e un calorifer care nu dă căldură, dar pe care stau mereu t

Iubire duminică dimineața

octombrie-noiembrie Noaptea a trecut în viteză. Mici pete de lumină se jucau acum pe podea. Afară, copacii își unduiau ușor crengile dezbrăcate de păsări și se aplecau încet spre pământ. O toamnă arămie invadase orașul. Covoare de frunze roșii împachetau străzile și vântul se ascundea la fiecare colț de clădire. În casă pătrundeau firicele anemice de aer rece pe la geamul uitat întredeschis de aseară. Pe birou - aproape imperceptibil - se auzea ticăitul unui ceas deșteptător care indica ora 10. Paţaikin s-a gândit că ar fi mai bine să nu o trezească imediat pe Totolina care dormea fără zgomot. În bucătărie era rece. Nikolai a pregătit un ceai cu bucăţi de măr copt şi scorţişoară, peste care a turnat o picătură de whiskey şi două cubuleţe de zahăr brun. S-a întors repede în cameră; Totolina se dezvelise în somn şi acum dormea ghemuită într-un colț al patului. I-a aşezat pilota uşor până peste piept şi atunci (ca la un semnal) picioarele ei s-au întins spre capătul patului fă