Treceți la conținutul principal

Când cuvintele nu ajută


septembrie

Sfârșitul verii a venit repede. Nikolai și Totolina, forțați de împrejurări, se obișnuiau greu cu gândul că distanța și obligațiile îi vor ține separați. Săptămânile păreau acum mai lungi și în fiecare zi se adunau grămezi mari de năzuințe. 
Pațaikin lucra la un spectacol nou care avea deja programată prima vizionare în septembrie. Iar Totolina trebuia să organizeze ședințe cu părinții și să pregătească jocuri și exerciții pentru cei mici. Dar amândoi lucrau greoi; sentimente analfabete le invadau trupul și simțirea. În mintea lor se nășteau treptat tot mai multe trucuri prin care ar fi putut să evadeze din cotidian. Însă fără rezultat.

Marţi.

Trebuia să iasă premiera. Se repeta aproape toată ziua.
În timpul ăsta, Totolina îi învăţa pe copii să picteze. Amesteca pentru ei culorile. Iar copiii spuneau că este “o educatoare super” din simplul fapt că ştia să facă magie: dintr-o pată galbenă de culoare şi una albastră, făcea să apară o pată verde.
Copii în cor :
- Uiiiiaaaaa!
(Şi asta îi amintea de Paţaikin pentru că aşa-i spunea el că fac gâzele şi ea era o gâză. Era chiar Gâza. Locuia în Petal City împreună cu un hipopotam portocaliu care o făcea să râdă. Iar hipopotamul nu se supăra dacă ea, uneori îl pupa plină de polen pe la ochi).

Copiii sunt nişte gâze. Iar Totolina probabil că nu e decât o gâză mai mare.
(Când o priveai, îţi dădeai seama imediat că îşi adoră soldăţeii.) Şi are părul ciufulit. Firele de păr parcă îţi spun “hai cu degetele pe cărarea asta!” (Iar ţie îţi vine să asculţi de degete!)
Lui Paţaikin îi place să o privească.
- Vii la premieră, da?
- Normal. Vreau loc în faţă!
- Abia aştept. Vreau să vină sâmbătă mai repede!

Joi.


În cor:
- Mulţi ani trăiască, mulţi ani trăiască, la mulţi ani!...
Şi aplauze de palme mici ţipă în camera colorată.

- Când e ziua cuiva, părinţii parcă au lacrimi în ochi. Ei nu îşi dau seama, dar le au acolo, ascunse. Este o bucurie care dă pe afară. Să-i fi văzut azi pe soții Dobrescu… La tine cum a fost?
- Pfffff. A fost… Ne-am certat. A venit nea Lupu cu ideile lui geniale. Că vrea el să facă nu mai ştiu ce joc de lumini cu nişte spoturi. Mă rog… Finalul… ăăăă… nu vreau să îţi povestesc ca să fie surpriză. În fine... Hmm, finalul nu se potriveşte cu ideea lui. Deloc. Şi mai e şi încăpăţânat! Mai târziu s-a trezit şi scenograful să plece. Noi îi spuneam că la decor e nevoie de modificarea aia şi aia, dar el deja se gândea la ciorba de acasă. I-am spus că nu toate perechile de pantaloni sunt bune, dar cred că a uitat imediat… Plus că se joacă noaptea, la Grădina de Vară. Scena aia nu trebuie să arate oricum…

 Vineri.

- E posibil să nu pot veni mâine…
- A, super! De ce?
- Mama nu se simte prea bine şi trebuie să stau cu ea…
- Cum adică?
- Păi nu ştiu. I-a fost rău toată noaptea. Acum sunt acasă cu ea. A sunat la grădiniţă să mă cheme, pentru că era singură.
- Cum singură? Nu e nimeni acasă?
- Păi nu. Că frate-miu e încă plecat din ţară şi…
- Bine, asta ştiu. Domnul T?
- Tata e tot la ţară. Zicea că a plouat mult pe-acolo şi că nu se poate întoarce deocamdată. Îmi pare rău…
- Stai că nu trebuie să…
- Dacă vine tata mâine, poate ajung. Dar nu vreau să o las singură acum pe mama. Înţelegi? Probabil va trebui să îi fac eu injecția cu insulină.
- Da, ştiu ce spui. Dacă ai nevoie de ceva…
- Nu…e-n regulă.
- Acum te-ai supărat!? Ştii ce mult îmi doream să vin…
- Ei, cum să mă supăr!? E doar nasol că am tot aşteptat amândoi ziua asta. Atât. Ştii? Dar nu am de ce să mă supăr. O să se mai joace şi în altă zi. Să transmiţi un vagon de sănătate, da?
- Bine.
- Se spune merci, băh!
- Eu spun cum vreau! Poate reuşesc să vin…
- Bine-bine, dar să-i transmiţi sănătate multă din partea mea!
Şi Paţaikin parcă nu mai avea chef.

Sâmbătă.

- Vin!
- Cum adică?
- Păi ajunge bunică-mea la noi şi stă cu mama.
- Cum se mai simte?
- Mai bine.
- Să te grăbeşti atunci, că e foarte târziu!
- Ştiu!
- Aaaahhhhhh!!! Ce mă bucuuuur!


Peste 57 de minute:


- Nu mai vin…
- …
- Am pierdut ultimul maxi…

Comentarii

CELE MAI CITITE FRAGMENTE

Ultima zi din viața lui Nikolai Alexeevik Pațaikin

Ce faci când eşti sec, atunci când eşti doar un perete de care nu se poate agăţa nimic şi sufletul oricât de mult l-ai strivi, nu se lipeşte... (?)  când nu ajută nimic; când simţi cum ţi se prelinge toată carnea sufletului pe podea.. Impasibil. Indiferent dacă cei care îşi fac drum pe acolo te calcă sau te ocolesc.. Eşti instabil emoţional şi aproape că explodezi, dar nu ai peste cine să te reverşi. Râzi isteric la o glumiţă care pe toţi ceilalţi îi amuză (în cel mai bun caz). Caşti gura cât poţi de mult şi te chinui – la fel de isteric – să fii spiritual. Esti singur. Îţi este frică să priveşti în urmă. Acolo, după umăr sunt numai decese. Iubiri moarte, cu ochi migdalaţi, cu mărimi diferite de coapse şi clavicule care au fiecare gustul lor special, inconfundabil. Tot soiul de amintiri care te răvăşesc până la absurditate. Atât de multe mirosuri şi infinit mai multe senzaţii din locurile unde eraţi convinşi că numai voi aţi făcut dragoste. Tot în spatele umărului,

Totolina și Hipopotamul portocaliu

După o vreme începi să te obişnuieşti cu tine, și parcă nu te mai doare la fel de mult. Spectacolul s-a terminat. Felinarele sunt atârnate acum peste reclame, peste stâlpi din beton şi peste tine. Pentru prima oară, în jurul lor nu mai sunt globuri de musculiţe care să îţi amestece privirea şi nu mai sunt nici fluturi de noapte care să danseze tribal. Lumină albicioasă; atât de apatică încât transformă strada într-un culoar de spital. O maşină scârţâie pe zăpadă şi din depărtare pare a fi un scaun cu rotile. Paţaikin păşeşte uşor pe bordura trotuarului şi deşi înfrigurat teribil nu vrea să ajungă acasă. Îl deprimă. Pereţii lui sunt plini de găuri de la şuruburile care înainte susţineau rafturi. Pereţii lui sunt palizi. (Rafturile au fost cumpărate împreună dar când ea a plecat, au rămas doar urmele. Galbenul şters a fost tot ideea ei; spunea că “oferă spaţiu şi nu e nici alb ca la toată lumea”!). În casă mai e un calorifer care nu dă căldură, dar pe care stau mereu t

Iubire duminică dimineața

octombrie-noiembrie Noaptea a trecut în viteză. Mici pete de lumină se jucau acum pe podea. Afară, copacii își unduiau ușor crengile dezbrăcate de păsări și se aplecau încet spre pământ. O toamnă arămie invadase orașul. Covoare de frunze roșii împachetau străzile și vântul se ascundea la fiecare colț de clădire. În casă pătrundeau firicele anemice de aer rece pe la geamul uitat întredeschis de aseară. Pe birou - aproape imperceptibil - se auzea ticăitul unui ceas deșteptător care indica ora 10. Paţaikin s-a gândit că ar fi mai bine să nu o trezească imediat pe Totolina care dormea fără zgomot. În bucătărie era rece. Nikolai a pregătit un ceai cu bucăţi de măr copt şi scorţişoară, peste care a turnat o picătură de whiskey şi două cubuleţe de zahăr brun. S-a întors repede în cameră; Totolina se dezvelise în somn şi acum dormea ghemuită într-un colț al patului. I-a aşezat pilota uşor până peste piept şi atunci (ca la un semnal) picioarele ei s-au întins spre capătul patului fă